Ergonomische bureaustoel

2019-12-13 - Hal18

Een juiste houding achter het bureau is belangrijk om klachten te voorkomen, zoals een zere nek, schouders, rug of pijn in de armen. Bij het bepalen van de ergonomische werkhouding zijn er een aantal hulpmiddelen.

Om de werkplek op  de persoon specifiek in te richten hebben we onderstaande tabel gemaakt.


Wat moet u doen om de juiste zithouding te bepalen?

  •   Ga rechtop zitten, zorg voor een natuurlijke houding van het hele lichaam.
  •   Uw hand, pols en onderarm moeten zoveel mogelijk in één lijn liggen.
  •   Houd de muis voor in de hand vast met licht gebogen vingertoppen.
  •   Uw arm steunende op het bureau en of de bureaustoelleuning.

De bureaustoel is het uitgangspunt bij het instellen van uw werkplek

De bureaustoel moet eerst goed zijn ingesteld, de hoogte van het bureau en beeldschermopstelling past u hierop aan. Zorg dat uw voeten plat op de vloer staan, zet de rugleuning vast. Zorg dat de rugleuning van de bureaustoel rechtop staat of niet te ver naar achteren. Zo heeft uw rug vanaf het bekken tot aan de schouderbladen de juiste steun. Zorg dat de onderrug ook correct wordt ondersteund. De bovenbenen moeten horizontaal zijn met uw onderbenen in een hoek van 90°. Hierop stelt u de hoogte van de bureaustoel in, indien nodig kunt u ook een voetensteun gebruiken.

Zorg dat er tussen de knie en de zitting een ruimte zit ter grootte van een vuist. Eventueel kunt u de stoelzitting van de bureaustoel naar voren of achteren bewegen. Als u deze instellingen correct hebt staan kunt u de armleuning instellen. Ontspan uw schouders, laat uw bovenarm recht naar beneden hangen. De elleboog staat in een hoek van 90° en maakt contact met de armleuning. Bureaustoelen die hier uitermate geschikt voor zijn: 

  • Ahrend 220 
  • Ahrend 230 
  • Grahl Ergonom MM-Line 137 
  • Comforto 77

Bureau hoogte

De hoogte van de armleuning is ook de hoogte van uw bureau. De hoogte van het bureau kunt u op dezelfde hoogte zetten als de hoogte van de armleuning.

Beeldscherm hoogte

Stel uw beeldscherm in op de juiste hoogte. De bovenkant van het beeldscherm vormt een rechte lijn met uw ogen, de afstand hiertussen is 50 à 70cm.