Industriële kantoorinrichting

2021-12-22 - Hal18

Industriële kantoorinrichting

In de afgelopen decennia heeft de industriële kantoorinrichting steeds meer terrein veroverd. Deze stijl is duidelijk herkenbaar aan de speelse, open ruimtes waarin de constructie van het gebouw duidelijk zichtbaar blijft en meubels en accessoires een ongepolijste uitstraling mogen hebben. De industriële kantoorinrichting vindt haar oorsprong in het New York van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit was een tijd van economische crisis waarin bedrijven over weinig budget beschikten. Om die reden werd uitgeweken naar vervallen industriële panden met ruw uitziende binnenmuren, stalen deuren en openlijk zichtbare leidingen en bedrading. Binnen dit decor werd vervolgens een kantoor ingericht. Zo ontstond de onafgewerkte industriële stijl die vandaag de dag niet meer weg te denken is.

Hoe creëer je een industriële kantoorinrichting?

Ons beste advies is eigenlijk: laat de ruimte voor zichzelf spreken. Probeer aanwezige bakstenen muren, ventilatiebuizen zichtbare bedrading en ander functionele onderdelen van het gebouw niet weg te werken, maar licht ze uit. Het robuuste karakter van de meubels en accessoires is kenmerkend voor de industriële stijl. Deze komen alleen tot hun recht in een open ruimte waarin ze getoond kunnen worden. Onafgewerkt ogende elementen van hout, steen en ijzer passen goed bij een industrieel design. Laat deze terugkomen in de details van deuren, meubels en decoraties.

 

Industriële kantoorinrichting tips

Het hangt sterk af van de huidige staat van het pand hoe u een industriële kantoorinrichting vormgeeft. Als het interieur er nog relatief netjes uitziet, zijn er enkele tips waarmee u uw voordeel kunt doen.

  • Een betonnen vloer of een gietvloer met betonlook geeft ruimtes een extra industrieel karakter.
  • Kies voor meubels met een robuust karakter. Materialen als ruw hout, staal, gietijzer en leer komen hierin goed tot hun recht.
  • Werk een muur van baksteen niet helemaal weg en versterk deze eventueel met extra details van bijvoorbeeld witte gipsplaat. Wittinten laten een ruimte groter lijken en dat past precies bij een industriële kantoorinrichting.
  • Maak gebruik van industriële verlichtingsarmaturen. Deze zetten functionele onderdelen zoals de elektrische kabels, fittingen en lampen en metalen onderdelen in de schijnwerpers in plaats van ze weg te werken.
  • Kies voor een deur met een robuust oppervlak van hout en combineer deze met ijzeren deurbeslag.
  • Denk om de akoestiek. Open ruimtes zijn typerend voor een industriële kantoorinrichting, maar geluiden resoneren extra sterk. Door het plaatsen van scheidingswanden tussen bureaus of akoestische panelen zorgt u enige demping.

Industriële kantoorinrichting meubilair

Functioneel meubilair zoals stoelen en bureaus zonder overbodige franje passen uitstekend bij een industriële kantoorinrichting. Op deze manier zorgt u bovendien voor een rustige werkomgeving zonder al te veel afleiding. Papieren, documenten en andere materialen kunt u bijvoorbeeld opbergen in lockers, roldeurkasten of ladenkasten met stalen lades. Wilt u graag een karakteristieke huisstijl creëren in uw kantoor? Dan is het ook mogelijk om zelf uw meubels te vervaardigen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van ruw hout en losse onderdelen zoals industriële tafelpoten. Of maak gebruik van geverfde houten planken. Door deze te zandstralen krijgen meubels een prachtig rafelrandje. Met steigerhout of oude bielzen zorgt u voor een vergelijkbaar verweerd effect. Neem voor advies over uw meubelkeuze vrijblijvend contact op met de deskundige Hal18. Wij hebben een uitgebreide aanbod meubels in industustriële stijl en helpen u graag verder!