5 tips voor een ergonomische werkplek op kantoor of thuis

2023-03-02 - Hal18

Een verkeerde zithouding zorgt bij langdurig beeldschermwerk veelal voor fysieke problemen. Dit merkt u aan pijn in de schouders, nek, rug, armen of benen. De lichamelijke klachten verbeteren niet, maar nemen alleen maar toe. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de ideale werkhouding. Het creëren van een ergonomische werkplek op kantoor of thuis is daar een eerste voorwaarde voor. Ontdek hier wat een ergonomische werkplek is en maak gebruik van de 5 tips van Hal18 om deze op kantoor of thuis te realiseren.

Wat is een ergonomische werkplek?

Een ergonomische werkplek is zo ingericht dat deze erop gericht is lichamelijke klachten te voorkomen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door ergonomische kantoormeubilair aan te schaffen, maar ook door de werkomgeving te optimaliseren en de juiste zithouding aan te nemen.

1. Zorg voor goede verlichting

Bij een werkplek ergonomisch inrichten, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de verlichting. Het is ideaal als er sprake is van invallend daglicht en daarop als aanvulling kantoorverlichting te gebruiken. Een natuurlijke lichtinval heeft een positief effect op de werkbeleving en stimuleert de concentratie en productiviteit. Het bureau is daarbij zo neer te zetten dat zonlicht niet hinderlijk is. Uiteraard is het eventueel mogelijk om zonwering aan te brengen. Het natuurlijke licht is te ondersteunen met kunstmatige lichtbronnen, waarbij ledlampen een duurzame oplossing zijn. Naast grote verlichting biedt een bureaulamp uitkomst op donkere dagen.

2. Gebruik een ergonomische muis en toetsenbord

Bij het verrichten van werkzaamheden met een beeldscherm is het ideaal om een ergonomische muis en toetsenbord te gebruiken. Deze hulpmiddelen zijn te gebruiken om zowel een werkplek ergonomisch thuis als op kantoor in te richten. Een ergonomische muis is naar de natuurlijke houding van de hand gevormd. Dit zorgt voor een betere grip, meer comfort en vermindert het risico op RSI. Een ergonomisch toetsenbord zorgt ervoor dat de polsen een natuurlijke houding hebben, waarbij buiging van de polsen wordt voorkomen.

3. Kies een bureau en stoel van de juiste hoogte

De volgende tip voor de ideale ergonomische werkplek inrichting is door zowel een bureautafel als bureaustoel in de juiste hoogte aan te schaffen en in te stellen. Een ergonomisch bureau is verstelbaar en beschikt over een bureaublad van minimaal 80 x 120 cm. Ergonomische bureaustoelen zijn uitgevoerd met onderdelen die verstelbaar zijn. Dit varieert van de hoogte van de zitting tot verstelbare armleuningen. Het is in elk geval belangrijk dat u zowel de hoogte van het bureaublad als van de bureaustoel afstemt op uw lengte. Maak het uzelf gemakkelijk om een elektrisch verstelbaar bureau aan te schaffen. Dit is ook handig als er meerdere personen thuis of op kantoor aan het bureau werken. 

4. Zorg voor voldoende beweging

Het ergonomisch inrichten van een werkplek is een uitstekend uitgangspunt, maar het is ook van belang om voldoende beweging te krijgen. Als u de hele dag aan een bureau zit, heeft dit een negatief effect op de doorbloeding in uw lichaam. Bovendien blijven uw spieren langdurig belast in eenzelfde houding en zorgt dit voor lichamelijke klachten. Daarom is het aan te raden om elk half uur even op te staan en in beweging te komen. Haal bijvoorbeeld even een kopje koffie of doe wat oefeningen aan een bureau. De lunchpauze is ideaal om een korte wandeling te maken. Een alternatief voor opstaan van het bureau is door een zit-sta bureau aan te schaffen.

5. Overweeg een zit-sta bureau

Een zit-sta bureau is perfect om iedere werkdag het zitten af te wisselen met staand werken. Dit bevordert de doorbloeding in het lichaam en voorkomt bovendien fysieke klachten. Bovendien stijgt de productiviteit en neemt het concentratievermogen toe als u afwisselend zit en staand werk verricht.

Wilt u advies over een ergonomische werkplek?

Indien u thuis of op kantoor een ergonomische werkplek wilt inrichtingen met ergonomisch kantoormeubilair, voorzien wij u graag van persoonlijk advies. Neem voor een advies op maat contact met ons op via 0516 745020 of via info@hal18.nl.