Waar moet een bureau aan voldoen?

2024-04-25 -

Een goed bureau kiezen is belangrijk. Je brengt er waarschijnlijk veel tijd aan door. En je wil natuurlijk een comfortabele, productieve werkplek hebben. Of je nu thuiswerkt of je bureau op kantoor optimaliseert, de afmetingen en kenmerken van je bureau spelen een belangrijke rol in je dagelijkse werkbeleving. 

Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een bureau? Van de diepte en breedte tot de ideale hoogte en dikte van het bureaublad, wij nemen de belangrijkste factoren met je door. Daarnaast is het essentieel dat het bureau voldoet aan de normen zoals vastgelegd in NEN 527-1, NEN 527-2 en NPR 1813, die specifieke eisen stellen aan de ergonomie en veiligheid van kantoormeubilair. Deze normen zijn leidend voor veel bedrijven bij de inrichting van werkplekken. NEN 527-1 en NEN 527-2 specificeren de afmetingen en de verstelbaarheid van bureaus om een ergonomische werkplek te garanderen, terwijl NPR 1813 richtlijnen biedt voor de keuze van kantoormeubilair op basis van de Nederlandse ergonomische criteria.

Wat is de ideale hoogte van een bureau?

De ideale hoogte van een bureau hangt af van de lengte van de gebruiker, maar een verstelbaar bureau biedt de meest ergonomische oplossing. Elektrisch verstelbare bureaus zijn hier perfect voor, aangezien ze eenvoudig op de ideale hoogte ingesteld kunnen worden, variërend van ongeveer 62 tot 130 centimeter. Dit maakt het mogelijk om zowel zittend als staand te werken, wat bijdraagt aan een betere houding en meer beweging gedurende de werkdag.

Wat zijn de beste afmetingen voor een bureau?

Het bureau moet groot genoeg zijn om comfortabel aan te werken, met voldoende ruimte voor je computer, documenten en andere benodigdheden. Een diepte van minimaal 60 centimeter is aanbevolen, zodat je genoeg ruimte hebt voor je toetsenbord en nog ruimte overhoudt voor papierwerk of andere items. Qua breedte varieert dit afhankelijk van je behoeften, maar een breedte van 120 centimeter is een goed startpunt voor de meeste gebruikers.

Ergonomische kenmerken

Een van de belangrijkste aspecten van een bureau is de ergonomie. Een ergonomisch bureau zorgt ervoor dat je comfortabel kunt werken zonder lichamelijke klachten. Het bureau moet de juiste hoogte hebben (of verstelbaar zijn) zodat je armen een hoek van 90 graden kunnen vormen wanneer je typt. Dit voorkomt belasting van je schouders en nek. Daarnaast is voldoende beenruimte belangrijk om comfortabel te kunnen zitten.

Materiaal van het bureau

De materiaalkeuze van een bureau beïnvloedt zowel het uiterlijk als de duurzaamheid. Houten bureaus bieden een klassieke look en zijn zeer duurzaam, maar kunnen aan de prijzige kant zijn. Metalen en glazen bureaus hebben een modernere uitstraling en zijn makkelijk schoon te houden, maar kunnen soms minder warmte bieden. Overweeg wat het beste past bij je werkstijl en je interieur.

Flexibel aanpasbaar bureau

Ten slotte is aanpasbaarheid een belangrijke factor. Een bureau dat in hoogte verstelbaar is, biedt de mogelijkheid om zowel zittend als staand te werken, wat bijdraagt aan een betere houding en gezondheid. Ook biedt een aanpasbaar bureau de flexibiliteit om in de toekomst aan verschillende behoeften te voldoen.

Een goed bureau is dus meer dan alleen een stuk meubilair; het is de basis van je werkplek. Door rekening te houden met ergonomie, ruimte, duurzaamheid, materiaal, opslagmogelijkheden, en aanpasbaarheid, kun je een bureau kiezen dat niet alleen voldoet aan je huidige behoeften, maar ook aan die van de toekomst.