Welke bureau afmetingen kiezen?

2023-04-22 - Hal18

Welke bureau afmeting geschikt voor u is, hangt af van verschillende factoren. Bovendien is bij de afmeting van een bureau niet alleen de lengte en breedte van belang, maar ook de hoogte. In aanvulling daarop heeft u ook de mogelijkheid om rekening te houden met de voorkeur voor een vast tafelblad of in hoogte verstelbaar bureau. Ontdek hier onder meer wat de standaard afmeting van een bureau is en wat het ideale formaat is. Wilt u meer informatie of persoonlijk advies dan helpt Hal18 u graag verder met een advies op maat.

Wat is de standaard afmeting van een bureau?

De standaard afmeting van een bureau die in een ergonomische en comfortabele werkhouding voorziet, is 120 x 80 cm. Er zijn kleinere formaten beschikbaar, maar deze zijn minder geschikt om een hele dag op kantoor of op een thuiswerkplek aan te werken. De genoemde standaard afmeting van een ergonomisch bureau voorziet in de benodigde werkruimte om met een beeldscherm en toetsenbord te werken. Overigens is er met betrekking tot het inrichten van een ergonomische werkplek betreffende bureaus een Europese norm beschikbaar: NEN 527.

Hoogte

De hoogte van een bureau is bepalend of u in staat bent om ergonomisch te werken. Een te laag bureaublad zorgt ervoor dat u met uw schouders en nek te ver naar beneden hangt. Bij een te hoog bureaublad merkt u al snel dat u met opgetrokken schouders werkt. Dit veroorzaakt lichamelijke klachten. De ideale hoogte van een bureau stemt u daarom simpelweg het beste af op uw eigen lengte. Bekijk hieronder de tabel met de verschillen tussen de lengte van een persoon en de hoogte van het bureau.

Lengte persoon – hoogte bureau

1.50 cm - 62 cm

1.55 cm - 64 cm

1.60 cm - 66 cm

1.65 cm - 68 cm

1.70 cm - 70 cm

1.75 cm - 72 cm

1.80 cm - 74 cm

1.85 cm - 76 cm

1.90 cm - 78 cm

1.95 cm - 80 cm

2.00 cm - 82 cm

Lengte en breedte

De standaard afmeting van een goed bureau op kantoor is zoals gezegd 120 x 80 cm. Het is echter afhankelijk van uw werkzaamheden en benodigde ruimte op het bureau wat de ideale lengte en breedte in uw situatie is. Er zijn bijvoorbeeld grotere bureaus beschikbaar met een afmeting van 140 x 80 cm en van 160 x 80 cm. Heeft u extra veel ruimte nodig op uw bureau kies dan voor een nog grotere bureau afmeting, zoals 180 x 80 cm of 200 x 100 cm. Heeft u maar beperkt ruimte om bijvoorbeeld een thuiswerkplek in te richten? Wij hebben voor u ook kleine bureaus beschikbaar met een vierkant bureaublad van 80 x 80 cm.

Vorm van het bureau

De gewenste vorm van het bureau heeft uiteraard invloed op de afmeting. Een vierkant bureau heeft gelijke zijden, maar dit is bij een rechthoekig bureau niet het geval. Een hoekbureau is ideaal om in een hoek van het kantoor een plek te geven, maar het is ook mogelijk om een rechthoekig bureau van de wand af in een hoek te plaatsen.

Welke bureau afmeting volgens de Arbowet?

Er zijn Arbo-richtlijnen van toepassing met betrekking tot het inrichten van een werkplek. Bijvoorbeeld dat een bureau een minimale afmeting dient te hebben van 120 x 80 cm en dat de hoogte afhankelijk is van het type bureau. 

NEN 527 norm voor hoogte bureau:

  • Vast bureau: 74- 76 cm
  • Verstelbaar bureau: 65 – 85 cm
  • Verstelbaar zit-sta bureau: 65 – 125/130 cm

Flexibele keuze: verstelbare bureaus

De lengte van de gebruiker is als uitgangspunt te nemen om rekening te houden met de hoogte van het bureau. In dat kader is het ideaal om voor een verstelbaar bureau te kiezen. Het bureaublad is in dit geval perfect op de lengte van de persoon af te stemmen. Daarbij biedt Hal18 u de keuze tussen slingerbureaus en elektrisch verstelbare bureaus. Wilt u staand en zittend werken afwissel dan is het ideaal om de keuze te laten vallen op een zit-sta bureau met de juiste afmeting. Heeft u vragen? Neem gerust contact op met Hal18, wij helpen u graag verder met een persoonlijk advies.