Het anderhalve meter kantoor

2020-04-14 - Hal18

Bij Hal18 dachten wij altijd al graag met u mee over kantoorinrichting. Anno 2020 is deze vraag echter belangrijker dan ooit. Door de coronapandemie is immers plotseling alles anders. In Nederland wordt deze uitdaging opgepakt met de ‘intelligente lockdown’ en de anderhalve meter samenleving. Dit heeft ook gevolgen voor de inrichting van uw kantoor, als straks weer meer mensen komen. Waar moet u aan denken bij het inrichten van het anderhalve meter kantoor? Wat heeft u nodig om een veilige werkplek te maken? In deze blog beantwoorden wij deze en andere vragen.

Het anderhalve meter kantoor en veiligheid

De veiligheid op een kantoor was altijd al een belangrijk punt. Een kantoor met een verkeerde inrichting kan bijvoorbeeld concentratieproblemen en stress veroorzaken. Er zijn ook talloze onderzoeken gedaan naar wat ‘sick building syndrome’ wordt genoemd: door een slechte luchtkwaliteit op de werkplek ervaren werknemers uiteenlopende gezondheidsklachten. Hoewel nog niet zeker is dat het virus in de lucht kan hangen via minuscule druppels, areosols, lijken meerdere onderzoeken hier wel op te wijzen. Een goede luchtverversing is daarom van groot belang voor uw inrichting van het anderhalve meter kantoor en de veiligheid! Probeer dus zoveel mogelijk ramen te openen.

Besmetting met het virus via aanraking is wél met grote zekerheid vastgesteld. Een goede hygiëne is daarom cruciaal! Er zijn enkele maatregelen die eenvoudig kunnen worden genomen:

  • Deurklinken (en vergelijkbare knoppen en oppervlakken) dient u minstens vier keer per dag te desinfecteren
  • Zorg voor voldoende desinfecterende gel en dispensers
  • Gebruik losse doekjes en keukenpapier in plaats van handdoeken
  • Op het toilet de wc-deksel sluiten bij het doortrekken

Daarnaast zijn er nog enkele algemene omgangsvormen, zoals het niezen en hoesten in de elleboog. Ook zal het nog wel even duren voordat we elkaar weer zonder zorgen de hand kunnen schudden.

Het anderhalve meter kantoor inrichten

Elk kantoor is uniek. Dit was altijd al ons uitgangspunt wanneer wij samen met u aan uw kantoorinrichting werkten. Maar bij een anderhalve meter kantoor gelden voor inrichting nieuwe, strenge eisen. Ons eerste advies is om ruimte te creëren tussen de werkplekken waar dat mogelijk is. U verspreidt bijvoorbeeld de werkplekken meer over de beschikbare ruimte. Het kan wat ongemakkelijk voor uw werknemers zijn om middenin een ruimte te zitten.

Om wat extra privacy te creëren, kunt u privacypanelen gebruiken die u vindt in ons aanbod bureau accessoires. Ook akoestische wanden zijn zeer geschikt. Voor extra veiligheid kunt u een veiligheidsscherm van plexiglas plaatsen. Deze is volledig op maat te maken en kan op verschillende manieren worden geplaatst: hangend, met een voet of met een panel base.

Nu het op de meeste kantoren nog rustig is, is dit een geschikt moment om u met eenvoudige maatregelen als deze voor te bereiden op de inrichting van uw anderhalve meter kantoor. U bent dan uitstekend voorbereid wanneer er versoepelingen worden aangekondigd en het kantoor weer langzaam ‘volstroomt’.

Het anderhalve meter kantoor looproute

De werkplek op een kantoor is natuurlijk de basis. Maar in elk kantoor zijn ‘verkeersstromen’: van de ene naar de andere werkplek, voor een overlegmoment, of voor toiletbezoek, om maar enkele voorbeelden te noemen. En in smalle gangen of doorwegen is de 1,5 meter afstand bijna niet vol te houden. Voor het anderhalve meter kantoor is een goede routing dus zeer belangrijk. Daarmee reguleert u de verkeersstromen. Een goede oplossing om dit te bereiken is het instellen van éénrichtingsverkeer.

Net als op de weg dient dit wel goed gecommuniceerd te worden. Veel winkeliers hebben schappen zo geplaatst dat verkeer nog maar één route kan volgen. De beste manier om een aangepaste routing in uw anderhalve meter kantoor naar iedereen te communiceren is met pijlen, bij voorkeur op de vloer. Ook andere visuele aanwijzingen op de vloer zullen een nuttige toevoeging zijn. Daarmee kan u aangeven hoeveel afstand er gehouden moet worden bij de keuken of een werkplek. Wees helder en laat geen ruimte voor onduidelijkheid!

Op anderhalf meter vergaderen op kantoor

Deelnemen aan een vergadering is een essentieel onderdeel van het werken op kantoor. In het anderhalve meter kantoor zal ook gezamenlijk vergaderen er voortaan anders uitzien. Net als elders geldt ook hier dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden.

Veel bedrijven zijn inmiddels, net als in fabrieken, overgeschakeld op het werken in shifts. Waar aanwezigheid op kantoor gevraagd is wordt het contact tussen collega’s tot een minimum teruggebracht. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als er in verband met de beveiliging van gegevens niet op afstand kan worden gewerkt. Maar ook een toenemende populariteit van thuiswerken na de piek van het coronavirus kan het gezamenlijk vergaderen lastiger maken. Daarvoor blijft het videobellen via bekende programma’s als Zoom, Google Hangouts en Microsoft Teams een goede oplossing. Een goede thuiswerkplek met onder meer een ergonomische bureaustoel is dan wel een vereiste.

Werkplekken op het anderhalf meter kantoor

Met goede afspraken zijn flexplekken nog altijd mogelijk. Eén van die afspraken is dat een flexplek niet kan worden gedeeld op één dag. Dit betekent dat in het anderhalve meter kantoor de werkplekken elk maar door één persoon per dag kunnen worden gebruikt. Er wordt ook door verschillende ontwikkelaars gewerkt aan een app waarmee werkplekken kunnen worden gereserveerd en geblokkeerd. Op die manier kan worden voorkomen dat er te veel mensen dicht op elkaar werken.

Heeft u uw kantoor ruimer opgezet, maar is er nu meer sprake van nagalm? Zeker in telefoon- of videogesprekken kan dit storend zijn. Met akoestische panelen circulair voorkomt u nagalm. Met circulair wordt in dit geval bedoeld dat ze van gerecycled materiaal zijn gemaakt. Met deze schermen, die ook in groot, staand formaat kunnen worden geleverd, bent u dus ook verantwoord bezig met het milieu.

Al deze maatregelen en aanpassingen vragen heel wat creativiteit en expertise. Voor beiden bent u bij Hal18 aan het juiste adres. Neem gerust contact op met onze klantenservice en informeer vrijblijvend naar alle mogelijkheden. Hal18.nl: daar werk je beter mee!