Ergonomisch werken: wat is het en waarom belangrijk?

2023-03-16 - Hal18

Ergonomisch werken is belangrijk voor iedereen die langdurig zittend werk verricht, zoals op kantoor. Dit voorkomt namelijk lichamelijke klachten en heeft een positieve invloed op de gezondheid. Daarnaast verhoogt ergonomisch werken de productiviteit. Het is niet voor niets dat er bij de inrichting van een kantooromgeving speciale aandacht is voor het creëren van een ergonomische werkplek. Wilt u meer weten over ergonomisch werken? Ontdek hier alle belangrijke informatie.

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken betekent dat er sprake is van een werkplek die zo is ingericht dat deze is afgestemd op de gebruiker en werkzaamheden met als doel lichamelijke klachten te voorkomen. Een eerste stap daartoe is te zetten door een ergonomisch bureau met een ergonomische bureaustoel te combineren. Deze zijn af te stemmen op het individu door de aanwezigheid van verstelbare elementen. Er is extra vorm te geven aan ergonomisch werken door aandacht te besteden aan het afwisselen van de lichaamshouding. Een zit-sta bureau, zoals een slingerbureau, is hier een perfect voorbeeld van. Bij het maken van een keuze uit bureaus is het in elk geval aan te raden om op de afmeting en op de hoogte van het bureaublad te letten.

Waarom ergonomisch werken?

Bij het langdurig verrichten van zittend werk in een onjuiste zithouding treden er vanzelf lichamelijke klachten op. Ergonomisch werken voorkomt dat er lichamelijke klachten ontstaan, omdat u door de ergonomische bureaustoel aan een ergonomische bureau in staat bent om steeds een optimale zithouding aan te nemen. Werkt u aan een te hoog bureau dan staan je schouders en armen steeds op spanning. Bij een ergonomisch bureau is de hoogte op uw lengte af te stemmen en werkt u in een ontspannen houding. Ergonomisch werken is niet alleen op korte termijn, maar vooral op lange termijn van belang. Lichamelijke klachten kunnen zich namelijk tot chronische aandoeningen ontwikkelen, waardoor verzuim op de loer ligt. Verder zorgt ergonomisch werken ervoor dat de productiviteit stijgt. Het werken in een onaangename zithouding heeft namelijk door het ongemak een negatieve invloed op de productiviteit.

Tips bij ergonomisch werken

Begin in ieder geval met de aanschaf van bureaustoelen en bureaus die in hoogte verstelbaar zijn. Er zijn allerlei uitvoeringen verkrijgbaar bij Hal18, waarbij u ook gemakkelijk met het design rekening houdt, zoals met het moderne ontwerp van een T-poot bureau. De werkhoogte van een bureau dient verstelbaar te zijn net als de zithoogte bij een bureaustoel. Dit zijn minimale eisen om van ergonomisch werken te spreken. Er zijn ergonomische bureaustoelen die nog veel meer functionaliteiten bieden om de perfecte zithouding aan te nemen, zoals Ahrend bureaustoelen. Denk bij kantoorwerkzaamheden ook aan de afstand tot het beeldscherm. In dat kader is het aan te raden om een bureaublad met in elk geval een breedte van 80 cm te gebruiken. Er zijn verder ergonomische kantoormiddelen, zoals een ergonomische muis en ergonomisch toetsenbord die ergonomisch werken ondersteunen. Zo is er bij het werken met een laptop gebruik te maken van een laptopstandaard.

De werkhouding

De minimale zithoek voor de werkhouding bij ergonomisch werken dient in elk geval 100 graden te zijn tussen de romp en de bovenbenen. Het kniegewricht staat in dit geval net wat lager dan het heupgewricht, zodat het bekken voor de wervelkolom als steunpunt dient. De 100 graden hoek is te bereiken door de zitdiepte van een bureaustoel korter in te stellen en de zithoogte hoger. Het is voor langdurig zittend werk aan te bevelen om de zithouding af te wisselen met staan. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld een elektrische zit-sta bureau te kopen, waarmee de passieve zithouding te doorbreken is met een actieve staande werkhouding. Wilt u meer informatie over de middelen die wij voor ergonomisch werken beschikbaar hebben? Neem vrijblijvend contact op met Hal18, wij helpen u graag verder.