4 tips voor het kiezen van een bureau voor uw werkplek

2023-04-01 - Hal18

Bij het kopen van een bureau heeft u de keuze uit een groot aanbod. Als u wilt weten wat een goed bureau is of welk bureau u moet kiezen, is het belangrijk om met een aantal punten rekening te houden. Om u op weg te helpen, heeft Hal18 hier voor u 4 tips voor het kiezen van een bureau voor uw werkplek op een rij gezet. Mocht u nog vragen hebben of persoonlijk advies wensen bij het kiezen van een bureau, neem dan gerust contact op.

1. Formaat

Het formaat van een bureautafel is een van de belangrijke punten om op te letten bij het maken van een keuze. U heeft namelijk voldoende werkruimte op het bureaublad nodig om comfortabel en ergonomisch te werken. Een voorwaarde hiervoor is dat zowel de breedte als de lengte en de hoogte op uw werkzaamheden aan het bureau zijn afgestemd. 

Breedte en lengte

Het is aan te raden om bij het werken met bijvoorbeeld een beeldscherm en toetsenbord een bureau te kiezen met een formaat van minimaal 120 x 80 cm. U heeft in dat geval de mogelijkheid om de ideale kijkafstand ten opzichte van het beeldscherm aan te houden. Daarnaast heeft u met een dergelijk ergonomisch bureau de ruimte om uw onderarmen voor het toetsenbord op het bureaublad neer te leggen. Het is verder afhankelijk van uw werkzaamheden of het beter is om een groter formaat bureau te kiezen. Bijvoorbeeld als u met meerdere beeldschermen werkt of meer ruimte nodig heeft op het bureaublad. In dat geval biedt een formaat van 140 x 80 cm, of 160 x 80 cm uitkomst.

Hoogte

Bij het kiezen van een bureau speelt de hoogte van het bureaublad eveneens een belangrijke rol. Er zijn hiervoor richtlijnen ontwikkeld die neergelegd zijn in Europese NEN 527 norm, waarbij de hoogte van het werkblad onder meer afhankelijk is van het type bureau. Uiteraard is het daarbij van belang om met de lengte van de gebruiker rekening te houden. 

De NEN norm schrijft voor dat de verstelbare hoogte van een zit-sta bureau minimaal 65 cm tot 125 cm dient te zijn. Bij een niet in hoogte verstelbaar bureaublad luidt de norm dat de hoogte tussen 74 cm en 76 cm ligt. Bij een verstelbaar bureau geldt dat de instelbare hoogte tussen 65 cm en 85 de norm is.

2. Vorm van het bureau

Bij het kopen van een bureau is het uiteraard mogelijk om met de vorm rekening te houden. Wilt u het bureau in een hoek van de ruimte plaatsen? In dat geval is het mogelijk om de keuze te maken voor een hoekbureau. De meeste bureaus zijn echter rechthoekig van vorm en overal in de ruimte te plaatsen. Wilt u in een kantoor duo werkplekken creëren? In dat geval is het kantoor zo efficiënt mogelijk in te richten met een dubbel bureau.

3. Wel of niet verstelbaar bureau?

Het is aan te raden om van uw eigen lengte uit te gaan bij het kopen van een bureau als u de enige gebruiker ervan bent. Maken er meerdere mensen van het bureau gebruik dan verdient het de voorkeur om een verstelbaar bureau aan te schaffen. Daarbij heeft u de keuze voor een praktisch slingerbureau of kiest u voor extra gemak met een elektrisch verstelbaar bureau.

4. Arbo gecertificeerd

De Arbowet schrijft voor dat werknemers op een veilige en verantwoorde manier moeten kunnen werken. In dat kader zijn er normen vastgesteld, zoals NEN 527 en is de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 183 van toepassing. De Europese norm NEN 527 geeft richtlijnen voor de maatvoering van bureaus. De Praktijkrichtlijn is daarop een aanvulling, omdat Nederlanders gemiddeld langer zijn dan andere Europeanen. In ons aanbod hebben wij voor u een groot aantal bureaus beschikbaar die op basis van de normen en richtlijnen als Arbo gecertificeerd zijn aan te merken.

Welk bureau kiezen?

Welk bureau u het beste kan kiezen, is afhankelijk van uw lengte, soort werkzaamheden en tijd die u aan het bureau doorbrengt. Daarnaast heeft u uiteraard de optie om rekening te houden met een voorkeur voor een kleur en design. In ons aanbod met T-poot bureaus heeft u bijvoorbeeld de keuze uit dertig kleurencombinaties. Verder is het van belang om bij een goed bureau ook een goede bureaustoel te kopen om een ideale zithouding aan te nemen. Uiteraard staan wij voor u klaar om u gratis op weg te helpen met een advies op maat.