Veiligheidskooi

Een veiligheidskooi voor een heftruck kent meerdere benamingen, zoals een heftruckkooi net als een werkkooi. Veiligheidskooien voor heftrucks zijn speciaal ontworpen om een of twee personen op hoogte te laten werken. De kooi voorziet in bescherming van de medewerkers door het valgevaar te beperken. Doorgaans is een veiligheidskooi ideaal om te gebruiken als een hoogwerkbak om bijvoorbeeld installatiewerkzaamheden of onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. HAL18 heeft verschillende uitvoeringen in het assortiment beschikbaar voor de heftruck of reachtruck.

 

Veiligheidskooi: veilig werken op hoogte

Een veiligheidskooi voor toepassing op een heftruck of reachtruck laat medewerkers veilig op hoogte werken. Deze veiligheidskooi is voor twee personen geschikt met een maximaal belastbaar gewicht van 300 kg. De betreffende werkkooi is uitgevoerd met een veiligheidsscherm dat zich achterop de kooi bevindt. Het is mogelijk om dit scherm in te klappen en dat scheelt ruimte in de opslag op het moment dat er geen gebruik van wordt gemaakt. De werkkooi met veiligheidsscherm is gemakkelijk te koppelen aan het vorkenbord van een heftruck of reachtruck. Om in extra gemak te voorzien tijdens het veilig werken op hoogte is de genoemde veiligheidskooi met een gereedschapsbox uitgevoerd.

 

Veiligheidsregels bij gebruik veiligheidskooi

Het is belangrijk om bij het gebruik van een veiligheidskooi de veiligheid uiteraard in acht te nemen. Er zijn daarbij een aantal voorwaarden van toepassing. Het is bijvoorbeeld een voorwaarde dat de werkbak uitgevoerd dient te zijn met een borgpin. Dat voorkomt eventueel losschieten. Bovendien is een werkkooi uitsluitend bestemd voor incidenteel gebruik en er dient periodiek een keuring van plaats te vinden. Met incidentele werkzaamheden wordt bedoeld dat er niet vaker dan enkele keren per jaar gebruik van wordt gemaakt. Bij het structureel werken op hoogte is het beter van een alternatief gebruik te maken.

Normen werken met werkbak

Het is in het kader van de veiligheid en met betrekking tot het valgevaar belangrijk dat de bestaande regelgeving wordt gevolgd. Daarom is het bij structureel werken op hoogte onder meer belangrijk om een hefwerktuig te gebruiken dat voor de uitvoering van werkzaamheden op hoogte door de fabrikant zo is gemaakt en ingericht om personen op hoogte te brengen. Het Arbobesluit is uiteraard van toepassing met betrekking tot het veilig werken op hoogte. Zo is het onder meer nog altijd mogelijk om met een werkbak aan een verreiker op hoogte te werken, zolang deze is gekeurd en van een samenbouwverklaring is voorzien. Het is dan ook aan te raden om u op de hoogte te stellen van de veiligheidsregels en van toepassing zijnde wetgeving omtrent het werken op hoogte.

 

Advies nodig? HAL18 helpt u verder

Heeft u advies nodig bij de aanschaf van heftruck hulpmiddelen, zoals veiligheidskooien? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij voorzien u graag van deskundig advies om u verder te helpen en zijn via verschillende kanalen te bereiken. Bijvoorbeeld via WhatsApp, maar ook telefonisch net als met het contactformulier en via het emailadres. In Wijnjewoude hebben wij bovendien de beschikking over een grote showroom. U bent van harte welkom om ons te bezoeken, waarbij wij u professioneel en persoonlijk te woord staan.

Op de hoogte blijven van de Nieuwste aanbiedingen